top of page

Καρδάμυλα - Ιανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος 2020

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ

Μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης τα Φώτα, πανηγυρικός και ο εορτασμός τους. Μετά τη Θεία Λειτουργία όπως κάθε χρόνο έγινε ο αγιασμός των υδάτων και ρίχθηκε ο σταυρός στα νερά του λιμανιού μας. Παρά τον άσχημο καιρό νέα παιδιά έπεσαν και φέτος σύμφωνα με το έθιμο και τον έπιασαν.


ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΤΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Οι σύλλογοι μας ο ένας μετά τον άλλο συγκέντρωσαν τα μέλη και τους φίλους τους κι έκοψαν την πίττα τους. Έτσι στο Πνευματικό Κέντρο συγκεντρώθηκαν πολλοί φίλοι του ΝΟΚ για την κοπή της πίττας και για τον ετήσιο διοικητικό και οικονομικό απολογισμό τους Στην αίθουσα του Φιλοπρόοδου ομίλου μας συγκεντρώθηκαν μέλη και φίλοι κι έκοψαν την δική τους πίττα. Επίσης την πίτα τους έκοψαν και τα αθλητικά μας σωματεία «Ποσειδών» και ‘Νηρέας».


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΥ

Την Κυριακή 19 Ιανουαρίου συγκεντρώθηκαν στην καφετέρια D’ Still, Πολλοί φίλοι της Φιλοπτώχου Καρδαμύλων για την κοπή της Βασιλόπιττας. ¨Οσοι παρευρέθηκαν πέρασαν ένα πολύ όμορφο πρωινό όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουν ευχές, να ανταμώσουν και να κάνουν διάφορες συζητήσεις επικοινωνώντας τις μέρες αυτές του Χειμώνα που δυστυχώς γίνονται δύσκολες και οι συναντήσεις μας.


ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΑΛΓΚ

Την Κυριακή 19 Ιανουαρίου ο ΣΑΛΓΚ είχε προγραμματίσει δεντροφύτευση στον κόμβο του Πιτυούς, στην μνήμη του Καρδαμυλίτη αρχιμανδρίτη Γεωργίου Λιαδή, ενός φωτεινού ιερέα και δασκάλου που ο θάνατός του άφησε δυσαναπλήρωτο κενό σε πολλούς χώρους της κοινωνίας μας. Πολύς κόσμος, σύλλογοι, σωματεία και μαθητές συμμετείχαν κι ενίσχυσαν και με το δικό τους παρών την εξαίρετη πρωτοβουλία του ΣΑΛΓΚ του οποίου ο πρόεδρος κ. Δημ.Στ. Ματθαίος ήρθε από την Αθήνα για να είναι παρών στην εκδήλωση μαζί με πολλά μέλη του συλλόγου και φίλους του.


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Με τη Θεία Λειτουργία που έγινε στον Ιερό Ναό Παναγίας Υπαπαντής στα Άνω Καρδάμυλα ξεκίνησαν οι γιορταστικές εκδηλώσεις στη μνήμη των τριών σοφών Ιεραρχών. Την παρακολούθησαν οι μαθητές όλων των σχολικών μονάδων του τόπου μας με δασκάλους και καθηγητές τους. Ακολούθησε μνημόσυνο στη μνήμη των αποθανόντων εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν ή κατάγονταν από τον τόπο μας. Στη συνέχεια έλαβαν μέρος στο Πνευματικό Κέντρο Καρδαμύλων οι υπόλοιπες εκδηλώσεις με ομιλία του Θεολόγου καθηγητή του Γυμνασίου και Λυκείων μας κ. Στακιά, αναφορές στους τρεις Ιεράρχες, ποιήματα από μαθητές και θρησκευτικά τραγούδια και κοντάκια από την χορωδία του Σχολικού Κέντρου Καρδαμύλων. Στη συνέχεια κόπηκε η πίτα του ΣΑΛΓΚ μετά από χαιρετισμό της εκπροσωπούσας τον πρόεδρο, αντιπροέδρου κ Α. Καραμούζου Σαρρή. Τέλος δόθηκαν και χρηματικά βοηθήματα σε μαθητές που έρχονται στα σχολεία της Βθμιας Εκπαίδευσης του τόπου μας και τα ενισχύουν, από άλλα χωριά.


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΙΟΥ

Το μουσικό φεστιβάλ Χίου ενώνοντας σημαντικές δυνάμεις στο χώρο του πολιτισμού διοργάνωσε για 4η συνεχή χρονιά το χειμερινό μουσικό φεστιβάλ στις αρχές του Φεβρουαρίου. Έτσι στις 3 του Φλεβάρη ήρθαν στον Οίκο Ευγηρίας «Η Αγία Μαρίνα» Καρδαμύλων, οι παλιοί του γνώριμοι από την ομάδα Seven Eleven Theater, κ. Νότης Παρασκευόπουλος και κ. Κωνσταντίνα Μαλτέζου και παρουσίασαν μαζί με τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα με θέατρο και τραγούδια. Οι τρόφιμοι και οι επισκέπτες παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό τις εκδηλώσεις, που για δύο περίπου ώρες, κατάφεραν να τους βγάλουν από την μονοτονία της καθημερινότητας τους. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος καπτ. Γεώργιος Τσάκος ευχαρίστησε θερμά τους συντελεστές του Μουσικού φεστιβάλ και τους συμμετέχοντες.


ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΧΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΚ

Μια ξεχωριστή εκδήλωση διοργανώθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Καρδαμύλων από τον Φιλοπρόοδο Όμιλο μας στις 8 Φεβρουαρίου. Η χορωδία του με τη διεύθυνση του δασκάλου της μουσικού κ. Πέτρου Καρβούνη μας παρουσίασε ικανό αριθμό παραδοσιακών τραγουδιών του τόπου μας. Τα τραγούδια μας παρουσίασε ο ερευνητής, κ. Δ. Γιαννιώδης κι έτσι δόθηκε η μοναδική ευκαιρία στον καθένα που παρακολούθησε την εκδήλωση να γνωρίσει σημαντικά στοιχεία των παραδοσιακών μας τραγουδιών. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην πρόεδρο του συλλόγου κα Κ. Κουντουρούδα και στα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ που για άλλη μια φορά, κόντρα στις αντίξοες καταστάσεις, μας παρουσίασαν τέτοιου επιπέδου εκδήλωση.


ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΓΕΡΟΝΤΕΣ

Ένα θαυμάσιο απόγευμα διανθισμένο με τραγούδια προσέφεραν οι μαθητές του Σχολικού Κέντρου Καρδαμύλων, με την καθοδήγηση της Διευθύντριας τους κας. Κ. Παντελάκη-Κελεπερτζή, στους τροφίμους του Οίκου Ευγηρίας «Η Αγία Μαρίνα» Καρδαμύλων. Οι δάσκαλοι της μουσικής κ. κ. Σταύρος Παπασταύρου και Κυριάκος Καρδάσης, που σημειωτέον ότι φέτος δεν είναι στο σχολείο μας, αλλά ήρθαν μόνο για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, έπαιξαν με τα μουσικά τους όργανα διάφορα τραγούδια και ικανοποίησαν όλες τις επιθυμίες των γερόντων. Στην όμορφη παρέα συμμετείχε και η δασκάλα της Δ΄ τάξης κ. Θ. Τσιμούνη που και άλλες φορές οδήγησε την τάξη της στο Ίδρυμα για να προσφέρει παρέα και μικροδωράκια, που δημιούργησαν επί τόπου, στους γέροντες. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ Γ. Τσάκος ευχαρίστησε θερμά την Διευθύντρια, τους δασκάλους και τους μαθητές που σε τακτά χρονικά διαστήματα επισκέπτονται τους τροφίμους του Ιδρύματος και τους προσφέρουν μεγάλη χαρά.


ΓΙΟΡΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Στις 8 Μαρτίου, ημέρας της γυναίκας, ο Σύλλογος Γυναικών Καρδαμύλων διοργάνωσε μια όμορφη γιορτή στην καφετέρια Ντ΄στιλ για τις γυναίκες του τόπου μας. Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό κι αναφορά στον εορτασμό της ημέρας από την πρόεδρο του συλλόγου κ. Στ. Θεοδωράκη. Στη συνέχεια αναφέρθηκαν στα θέματα που αφορούν την γυναίκα στον τόπο τους μια Ελληνίδα, η κ. Κ. Μαρινάκη, μια Αλβανή, η κ. Φ. Ντεμάι, μια Ρουμάνα, η κ. Τζ. Πονηρού και μια Γκανέζα, η κ. Ε. Σιταρά. Ο κόσμος πολύς κατά πλειοψηφία γυναίκες δημιούργησε το αδιαχώρητο και όλοι περάσαμε ένα πολύ ευχάριστο πρωινό συμμετέχοντας σε μια αξιόλογη εκδήλωση του συλλόγου γυναικών.


ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΑ

Φέτος για τους γνωστούς λόγους οι καθιερωμένες εκδηλώσεις του καρναβαλιού που έδιναν στον τόπο μας έστω και για μια μέρα, άλλη όψη δεν έγιναν. Όλοι περιμέναμε πως θάταν κάτι γρήγορο και περαστικό δυστυχώς όμως εξελίχθηκε σε πανδημία. Τα σχολεία μας, τα μαγαζιά μας έκλεισαν, όλοι κλεισθήκαμε στα σπίτια μας κι ακολουθούμε τις εντολές που μας δίνονται γιατί έτσι μόνο θα αποφευχθούν τα χειρότερα. Τόσα χρόνια γκρινιάζαμε και θεωρούσαμε δεδομένη την υγεία. Προτεραιότητα δίναμε στο χρήμα, τις επιχειρήσεις, τις αποταμιεύσεις μας, μετρούσαμε τον άνθρωπο με τα γρόσια κι ήρθε η ώρα που αποδείχθηκε πως στην ζωή μας τίποτα δεν είναι δεδομένο, στη ζωή μας για τίποτα δεν πρέπει να καυχόμαστε, δεν πρέπει να οργανώνουμε μακροπρόθεσμα πλάνα και σχέδια. Τώρα όλοι πλούσιοι και φτωχοί κλεισμένοι στα σπίτια μας, θυμόμαστε φίλους, ανοίγουμε τα μπαούλα των αναμνήσεων, παίρνουμε ένα πολύ σπουδαίο μάθημα που θα είναι πολύ χρήσιμο αν το αποθηκεύσουμε, για να μας θυμίζει στην μετά κορωνοποιού εποχή, πόσο ανίσχυροι, πόσο ευάλωτοι, πόσο μικροί, πόσο πρόσκαιροι είμασθε. Εύχομαι υγεία και δύναμη, να ξεπεράσουμε αυτό το σοβαρό μπουρίνι που χτύπησε τη χώρα μας και τις χώρες όλου του κόσμου.


Πρόσφατες Ανακοινώσεις
bottom of page