top of page

Καρδαμυλίτες  ευεργέτες

Η ευημερία των Καρδαμυλιτών από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα, οφειλόμενη κυρίως στην αλματώδη οικονομική άνθηση λόγω της επιτυχημένης πολύχρονης ενασχόλησης με την παγκόσμια εμπορική ναυτιλία εξέθρεψε σημαντικότατους για τον τόπο ευεργέτες και δωρητές προερχόμενους κατά κύριο λόγο από τον χώρο της ναυτιλίας αλλά και από άλλους επαγγελματικούς κλάδους. Σχολεία, ευαγή ιδρύματα, έργα ευποιίας και κληροδοτήματα φέρουν αδιάκοπα μέχρι σήμερα την σφραγίδα της αγάπης και του ενδιαφέροντος των Καρδαμυλιτών για τον τόπο τους και για τους συγχωριανούς τους.

 

Από δωρεές  συμπολιτών μας έχουν κατασκευασθεί πολλά  δημόσια κτήρια στα Καρδάμυλα.

 

 • Το ΛΙΒΑΝΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ κτίσθηκε το 1925 στην περιοχή Ράχη από τον  Γεώργιο Μιχ. Λιβανό σε οικόπεδο που ο ίδιος παραχώρησε.

 • Το ΚΑΡΡΑΔΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΑΧΗΣ κτίσθηκε το 1927 από τον Ιωάννη (Γεώργιο)Ι. Καρρά, ως Καρράδειος Αστική Σχολή . Λειτούργησε σαν Δημοτικό Σχολείο μέχρι τις αρχές τις δεκαετίας του 1990. Σήμερα το κτήριο βρίσκεται στο στάδιο της ανάπλασης για την στέγαση του υπό ανέγερση Ναυτιλιακού Μουσείου Καρδαμύλων

 • Το ΚΑΡΡΑΔΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΡΜΑΡΟΥ κτίστηκε από τους Κων/νο Ι. Καρρά και τον υιό του Ιωάννη Κ. Καρρά.

 • Το  ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ  κτίστηκε το 1965 με δωρεά των διακεκριμένων ευεργετών της Χίου Μιχαήλ και  Σταματίας Ξυλά στη θέση του κατεστραμμένου κεντρικού πύργου του Μεσαιωνικού κάστρου των Καρδαμύλων ,όπου επί Τουρκοκρατίας λειτουργούσε το μοναδικό Ελληνικό Σχολείο. Σήμερα λειτουργεί ως κοινωφελές  ίδρυμα σύμφωνα με το ΒΔ393/1967 (ΦΕΚ 119Α/1967) όπως τροποποιήθηκε με το από 5-11-1198 ΠΔ (ΦΕΚ 1203 Β΄./24-11-1998). Σύμφωνα με την συστατική του πράξη και την επιθυμία των δωρητών σκοποί του είναι: « η καλλιέργεια, τόνωσις , ανάπτυξις και εξύψωσις των εμφύτων πνευματικών και ηθικών τάσεων και ικανοτήτων των κατοίκων της περιοχής του Δήμου Καρδαμύλων και των πέριξ χωρίων»

 • Το ΛΙΒΑΝΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ κτίστηκε το 1967 από τον Γεώργιο Στ. Λιβανό στη μνήμη του πατέρα του Σταύρου Λιβανού.

 • Το ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ κτίστηκε με δωρεά του Ιωάννη Κ. Καρρά

 • Το ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ ΛΑΜΠΡΟΣ Θ. ΦΑΤΣΗΣ  κτίστηκε το 1970 από την Σταματία Φατσή και τις θυγατέρες της στη μνήμη του Λάμπρου  Φατσή . Λειτούργησε για μια δεκαετία ως οικοτροφείο και κατόπιν ως Λέσχη Αξιωματικών. Σήμερα δεν λειτουργεί. Το κτήριο ανήκει στην Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών και Δεσποινίδων  «Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ» που αξιοποιεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς τα έσοδα από την μίσθωση του ισογείου.

 • Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ Ι.Ν ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΡΜΑΡΟΥ κτίστηκε από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών και Δεσποινίδων  «Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ»

 • Ο ΟΙΚΟΣ ΕΥΓΗΡΙΑΣ  «Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ» κτίστηκε το 1972 με δωρεές πολλών Καρδαμυλιτών. Είναι ένα από τα τρία γηροκομεία που λειτουργούν στη Χίο και έχει την δυνατότητα να φιλοξενεί μέχρι και 35 ηλικιωμένους. Συντηρείται με  την αγάπη και τις μεγάλες και μικρές δωρεές όλων των συγχωριανών μας. (Για να ενημερωθείτε για τις πρόσφατες δραστηριότητες του Γηροκομείου Καρδαμύλων πατήστε εδώ)

 • Το ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΑΦΩΝ ΓΕΜΕΛΟΥ κτίστηκε από τους Ιωάννη Κ. Γέμελο και Μιχαήλ Κ. Γέμελο για την διαμονή εκπαιδευτικών και δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούν στα Καρδάμυλα. Αίθουσα του έχει παραχωρηθεί ως γραφείο στη Ιερά  Μητρόπολη Χίου.

 • Το ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΡΑΥΛΑΚΑ  επισκευάστηκε από τον Νικόλαο Δ. Παπαλιό και λειτουργεί ως κέντρο δημιουργικής απασχόλησης της Δημοτικής Ενότητας Καρδαμύλων.

 • Το ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΑΡΜΑΡΟΥ  δωρήθηκε ως κτίριο και επισκευάσθηκε από τον Νικόλαο  Δ. Παπαλιό.

 • Η ΑΙΘΟΥΣΑ Ι.Ν ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΡΑΧΗΣ κατασκευάστηκε το 1992 κατά το μεγαλύτερο μέρος εκ θεμελίων ενσωματώνοντας το παλαιό μικρό κτίσμα, από τον Παναγιώτη Ν. Τσάκο στη μνήμη της μητέρας του Μαρίας  Τσάκου. Επισκευάστηκε και επεκτάθηκε το 2007.

 • Το ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΝΩ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ κατασκευάσθηκε  και εξοπλίστηκε από τον Παναγιώτη Τσεβδό.

 • Το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ κατασκευάστηκε από τον Σύνδεσμο των Απανταχού Καρδαμυλίων σε οικόπεδο που παραχώρησαν οι ιδιοκτήτες. Σήμερα ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Καρδαμύλων.

 • Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ Ι.Ν ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ με εκκλησιαστικό  μουσείο επισκευάστηκε με δωρεές συγχωριανών μας .

 • ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΡΜΑΡΟΥ κτίστηκε από τον Στέφανο Ζολώτα.

 • Η ΠΤΕΡΥΓΑ ΣΤΕΛΛΑΣ Ν. ΦΡΑΓΚΟΥ στο Καρράδειο Δημοτικό Σχολείο Μαρμάρου κτίστηκε από τον Νικόλαο Ι. Φράγκο στη μνήμη της συζύγου του Στέλλας Φράγκου

 • Το ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ  κτίστηκε με δωρεά του Στυλιανού Χαλκιά

 

Από το 2013 λειτουργεί στα Καρδάμυλα Η ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ», σε ιδιόκτητο κτήριο υπό την οργανωτική φροντίδα και την οικονομική στήριξη του ιδρύματος « ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ- ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΥΤΙΚΗΣ  ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ» το οποίο φιλοξενεί 23 αγόρια επιλεγμένα από διάφορα μέρη της Ελλάδας, παρέχοντας σε αυτά όλα τα απαραίτητα υλικά και πνευματικά εφόδια για να φοιτούν στο Γυμνάσιο και στα Λύκεια των Καρδαμύλων.

 

Επίσης συμπολίτες μας έχουν διαθέσει περιουσιακά τους στοιχεία για την σύσταση κληροδοτημάτων με στόχους την χορήγηση υποτροφιών σε απόφοιτους των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Καρδαμύλων, την χορήγηση οικονομικών βοηθημάτων για επαγγελματική αποκατάσταση γυναικών και την συντήρηση ιερών ναών και μονών.

 

Ήδη λειτουργούν τα εξής κληροδοτήματα:

 • ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΙΩΑΝΝΗ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗ

 • ΙΔΡΥΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΛΗ

 • ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΑΔΕΛΦΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑΣ ΜΑΔΙΑ

 • ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑΣ ΜΕΛΗ

 • ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΜΙΧΑΗΛ ΗΛΙΑ ΨΩΜΟΣΤΗΘΗ

 

Τέλος πολλοί  συμπολίτες μας  προσέφεραν σημαντικότατες δωρεές σε έργα υποδομής και ανάπλασης ( πλατείες, προκυμαία, προβλήτας, αποχετευτικό σύστημα, δημόσιοι χώροι στάθμευσης, αστικοί και αγροτικοί δρόμοι, παιδικές χαρές κ.α) καθώς και σε ιερούς ναούς είτε ατομικά είτε μέσω του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΡΔΑΜΥΛΙΩΝ παλαιότερα και πρόσφατα μέσω του KARDAMYLIAN FOUNDATION, το οποίο τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται δυναμικά στο πλευρό των τοπικών αρχών .

 

* Για την σύνταξη του παρόντος αλλά και για τις βιογραφίες των ιδρυτών των κληροδοτημάτων έχει χρησιμοποιηθεί το αρχείο της εφημερίδας «ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ» και οι βιογραφίες από το βιβλίο «ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ» εκδόσεις ΑΡΙΩΝ , έκδοση- επιμέλεια Π.Μ.

 

*Ζητούμε εκ των προτέρων συγγνώμη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις και παρακαλούμε για την αποστολή στην ιστοσελίδα μας οποιωνδήποτε περαιτέρω πληροφοριών για διορθώσεις- συμπληρώσεις τις οποίες δεσμευόμαστε να δημοσιεύσουμε εφόσον συνάδουν με το  πνεύμα των κειμένων.

 

bottom of page