top of page

Καρδάμυλα - Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος 2019

Καρδάμυλα - ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΝΑΠΗΡΙΚΗΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟ ΕΥΓΗΡΙΑΣ

Λίγες μέρες πριν την λήξη του σχολικού έτους οι μαθητές του Σχολικού Κέντρου Καρδαμύλων μαζί με τους δασκάλους τους επισκέφτηκαν τον Οίκο Ευγηρίας «Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ» Καρδαμύλων και δώρισαν στους γέροντες μια αναπηρική καρέκλα που παρέλαβαν μαζεύοντας πλαστικά καπάκια. Με συγκίνηση η διευθύντρια κ Καλλιόπη Παντελάκη την παρέδωσε στον πρόεδρο του ιδρύματος καπτ. Γ. Τσάκο. Στη συνέχεια μαθητές και δάσκαλοι διασκέδασαν τους γέροντες με τραγούδια που τραγούδησε η χορωδία του σχολείου με την συνοδεία μουσικών οργάνων που έπαιξαν οι δάσκαλοί τους.

Φωτ. 1 Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος Παράδοση αναπηρικής καρέκλας στο γηροκομείο 036

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΘΙΜΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ

Με πρωτοβουλία του ΦΟΚ έγινε και φέτος η αναπαράσταση του Κλήδονα την Κυριακή 23 Ιουνίου στο χώρο μπροστά από το Δημαρχείο Καρδαμύλων. Πολύς κόσμος παρακολούθησε τα δρώμενα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμμετείχε στην εξέλιξη του δίνοντας ο καθένας το ριζικάρι του για να ακούσει στη συνέχεια το δικό του σκωπτικό ή επαινετικό δίστιχο από τον καπετάνιο συγγραφέα κ. Χρ. Μιχαλιό που είχε αναλάβει το καθήκον αυτό. Τμήματα του ΦΟΚ χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και η χορωδία του τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια. Μόλις σουρούπωσε άναψαν οι φανοί και πολλοί πήδησαν τρεις φορές φωνάζοντας όπως παλιά: να καούν οι ψίλοι μου. Στο τέλος όλοι κεράστηκαν παραδοσιακά εδέσματα που ετοίμασαν οι φίλοι του συλλόγου και οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν μια εξαιρετική βραδιά γεμάτη μνήμες από παλιά κι επαίνεσαν τον ΦΟΚ που κόντρα στους καιρούς συνεχίζει με επιτυχία την αναπαράσταση αυτού του εθίμου.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΥ ΚΑΙ «ΧΙΩΤΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ»

Στις 27 Ιουνίου το απόγευμα στο «Αγρόκτημα» απολαύσαμε ένα εξαιρετικό απόγευμα στην εκδήλωση που έγινε με συνεργασία της Φιλοπτώχου Αδελφότητας «Η Αγία Μαρίνα «και του Σωματείου «Φίλοι Χιώτικου Χωριού». Παρουσιάστηκαν οι δημιουργίες του τμήματος Κοπτικής Ραπτικής, που έγιναν τον χρόνο που μας πέρασε με δασκάλα την κ. Κλ. Πρωάκη και με επιχορήγηση του Σωματείου «Φίλοι Χιώτικου Χωριού». Φανερή η ικανοποίηση για τα αποτελέσματα τόσο της προέδρου της Φιλοπτώχου κ. Β. Μελιτζάνη όσο και της προέδρου του «Χιώτικου Χωριού» κ. Μ. Βαρώνη. Το πλήθος του κόσμου που παραβρέθηκε καταχειροκρότησε τα έργα χειρός, μαθητριών και δασκάλας και γενικότερα τα αποτελέσματα μιας υπέροχης συνεργασίας των δύο σωματείων.



Καρδάμυλα - ΙΟΥΛΙΟΣ 2019


ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΛΕΚΑ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Στις 13 Ιουλίου με πρωτοβουλία του ΦΟΚ έγινε μια υπέροχη συναυλία –γλέντι στην πλατεία των Άνω Καρδαμύλων με τον Σόλωνα Λέκα. Πολύς κόσμος την παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις 20 Ιουλίου παρουσιάστηκε στο Ανοικτό θέατρο «Αδαμάντιος Λεμός» η θεατρική παράσταση «Η Ευθαλία του Γαλατά» με την Ν. Βλαβιανού, που άφησε άριστες εντυπώσεις σε όσους την παρακολούθησαν.

Στις 24 Ιουλίου πάλι στο Ανοικτό μας Θέατρο παρουσιάστηκε το θεατρικό «Ο Αχόρταγος» του Δ. Ψαθά από τον εκπολιτιστικό σύλλογο «Χίοι εν Χορώ». Τα δύο θεατρικά παρουσιάστηκαν με πρωτοβουλία του ΦΟΚ.


ΟΙ ΣΥΝΕΔΡΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΟΚΛΑΣΣΙΚΑ ΣΤΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ

Το βράδυ της Κυριακής 14 Ιουλίου πλημμύρισε η παραλία των Καρδαμύλων από εκλεκτούς συνέδρους παγκόσμιας φήμης της Ευροκλάσσικα-Ομηρικής Ακαδημίας. ¨Εκαναν την βόλτα τους στην προκυμαία και συνέφαγαν στο κέντρο «Θάλασσες» σε δείπνο που προσέφερε η εκλεκτή συμπολίτισσα μας κ Αγγ. Φράγκου στη μνήμη της αείμνηστης φιλολόγου μητέρας της Στέλας Φράγκου. Πριν από το δείπνο Κύπριοι φοιτητές τραγούδησαν τραγούδια της πατρίδας τους.


ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑΣ

Πολύς κόσμος παρακολούθησε τον πανηγυρικό εσπερινό στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στον αύλειο χώρο του Οίκου Ευγηρίας Καρδαμύλων. Την επόμενη μέρα έγινε η θεία Λειτουργία και στη συνέχεια μνημόσυνο στη μνήμη ευεργετών και δωρητών του Ιδρύματος από τον πρωτοπρεσβύτερο Γ. Τσαπέλα. Κατόπιν όλοι οι παρευρισκόμενοι πήγαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος ήπιαν τον καφέ τους και γεύθηκαν τα πλούσια κεράσματα μαζί με τους γέροντες τροφίμους του.


ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΟΙΚΟΥ ΕΥΓΗΡΙΑΣ «Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ»

Στις 25 Ιουλίου στον αύλειο χώρο του Οίκου Ευγηρίας «Η Αγία Μαρίνα» Καρδαμύλων έγινε ο ετήσιος χορός του Ιδρύματος. Πολύς κόσμος τον τίμησε με την παρουσία του γεύθηκε τα εξαιρετικά φαγητά από το Κέντρο «Θάλασσες» και χόρεψε μέχρι τις μεταμεσονύκτιες ώρες.


ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ & ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ

Από τις 25 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου στον χώρο του καφενείου των Απομάχων στην πλατεία Μαρμάρου λειτούργησε με πρωτοβουλία και διοργάνωση ΦΟΚ έκθεση βιβλίου. Επίσης εκτέθησαν και πολλά έργα ξυλογλυπτικής του κ. Π. Κωστάλα, που εντυπωσίασαν ιδιαίτερα.


ΕΚΘΕΣΗ ΝΤΕΚΟΥΠΑΖ ΚΑΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Στο καφενείο των Απομάχων έγινε υπό την αιγίδα του ΦΟΚ έκθεση χειροποίητων πλεκτών τσαντών από την Χ. Μάττα.

Στον ίδιο χώρο έγινε και έκθεση έργων με την τεχνική ντεκουπάζ από την κ Χριστίνα Παπαζή-Μαυριάνου. Επίσης η καλλιτέχνις δίδαξε την τέχνη κάνοντας σεμινάριο για τα μικρά παιδιά που το παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον.



Καρδάμυλα – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2019


Στις 7 Αυγούστου η θεατρική ομάδα του ΦΟΚ μας παρουσίασε στο ανοικτό θέατρο Καρδαμύλων «Αδ. Λεμός» το νέο της θεατρικό πόνημα το «Γυναικών ιστορίες «σε κείμενα Σ. Σερέφα και Β. Κατσικονούρη, κάτω από την εμπνευσμένη σκηνοθεσία της Χιώτισσας σκηνοθέτιδας κ. Ελένης Αμπανούδη.

Τρεις μονόλογοι, από τρεις γυναίκες σε τρεις ηλιακές φάσεις που συγκλόνισαν το ακροατήριο και αποδόθηκαν εξαίρετα από τις κ. κ Ντίνα Καραβασίλη –Ζησιοπόύλου, Ειρήνη Καραβασίλη και Κούλα Κουντουρούδα.

Μπράβο στον ΦΟΚ που και σε αυτόν τον τομέα δραστηριοποιείται με συνέπεια!


ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΑΝΩΛΗ ΜΗΤΣΙΑ

Ο ΝΟΚ στις 9 Αυγούστου διοργάνωσε μια μεγάλη συναυλία του αγαπημένου τραγουδιστή Μανόλη Μητσιά στο Ανοικτό Θέατρο «Αδ. Λεμός με ευγενική χορηγία του κπτ. Άγγελου Λουδάρου. Τον πιο σεμνό τραγουδιστή του Ελληνικού πενταγράμμου καλωσόρισε η πρόεδρος του ΝΟΚ κ. Στ. Τσικουδή η οποία ευχαρίστησε τον ευγενή χορηγό για την προσφορά του. Τη συναυλία, που ήταν αναμφίβολα το πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού απόλαυσε πλήθος κόσμου από τα Καρδάμυλα και τη Χίο.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ Σ.Α.Λ.Γ.Κ.

Το Σάββατο 10 Αυγούστου ο ΣΑΛΓΚ πραγματοποίησε την ετήσια εκδήλωση του στον αύλειο χώρο των Λυκείων μας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Δ. Ματθαίος και η αντιπρόεδρος κ. Αγγελική Σαρρή αναφέρθηκε στο ετήσιο έργο του. Χαιρετισμούς απήθυναν και οι διευθύντριες των Λυκείων κ. κ. Κ. Μούντουλα και Αρτ. Καστάνια. Επίσης δόθηκαν χρηματικά βραβεία στους αριστούχους τελειοφοίτους Γυμνασίου και Λυκείων από τον ΣΑΛΓΚ και στην συνέχεια από τον Μητροπολιτικό Σύλλογο Καρδαμυλίων ΝΥ και την πρόεδρο του κ. Κ. Γεμέλου. Το βράδυ ακολούθησε χοροεσπερίδα στο κέντρο «Θάλασσες» όπου χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς με τις τοπικές στολές, τμήματα ενηλίκων του ΦΟΚ. Στις διπλές εκδηλώσεις παρευρέθηκε πολύς κόσμος που παρακολούθησε με ενδιαφέρον τα πεπραγμένα του Συλλόγου αλλά και στη συνέχεια γλέντησε μέχρι τις πρωινές ώρες.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟ ΕΥΓΗΡΙΑΣ

Ένα όμορφο απόγευμα με τραγούδια και πλούσια κεράσματα προσέφεραν στις 11 Αυγούστου οι ομογενείς μας του Μητροπολιτικού Συλλόγου ΝΥ στους τροφίμους του Οίκου Ευγηρίας Καρδαμύλων. Η πρόεδρος του κ. Κ. Γεμέλου χαιρέτισε με συγκίνηση τους γέροντες και ο πρόεδρος του Ιδρύματος καπτ. Γ. Τσάκος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους ομογενείς μας για την μεγάλη τους προσφορά προς το Ίδρυμα. Στην συνέχεια τιμήθηκε με πλακέτα ο κ Γεώργιος Μαλαφής για την υλική και ηθική προσφορά του στο Ίδρυμα. Χαιρετισμό απεύθυνε και ο πρόεδρος του Kardamylian Foundation κ. Μάρκος Μαρινάκης και οι λόγοι του απεδείκνυαν το αμέριστο ενδιαφέρον του ιδίου και των μελών του Δ. Σ. προς το Ίδρυμα. Όλοι οι παρευρισκόμενοι πέρασαν ένα όμορφο απόγευμα μέσα σε κλίμα ευφορίας κι ευαρέσκειας που ολοκληρώθηκε με αυτοσχέδιο μουσικό πρόγραμμα.


ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ

Στο ανοικτό Θέατρο «Αδαμάντιος Λεμός» έγινε στις 13 Αυγούστου από τον σύλλογο γονέων Σχολικού Κέντρου Καρδαμύλων παρουσίαση κι εκτέλεση πλήθους παραδοσιακών παιχνιδιών. Τα δραστήρια και δημιουργικά μέλη του συλλόγου διοργάνωσαν και διαφήμισαν άριστα τη δράση τους κι έτσι πλήθος παιδιών αλλά και μαμάδων και γιαγιάδων, που τα συνόδευαν, πλημμύρισαν τον τεράστιο χώρο της ορχήστρας του Θεάτρου. Μέχρι αργά το βράδυ όλοι μαζί έπαιζαν το «Τρούα τρούα η Μέλισσα», Τα «Τομπολα», τα «Μήλα», και οι ήχοι από τα τραγουδιστικά παιχνίδια: «Δεν περνάς κυρά Μαρία», »Αλάτι ψιλό, αλάτι χοντρό», «Γύρω γύρω όλοι» κ. α γέμιζαν την όμορφη κοιλάδα του θεάτρου. Πολλούς δεν τους πτόησε ούτε το σκοτάδι!


ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟ ΛΕΜΟ

Τιμητικό αφιέρωμα στον μεγάλο θεατράνθρωπο της πατρίδας μας ή μια θεατρική γιορτή για τον Αδαμάντιο Λεμό τον Καρδαμυλίτη τον Έλληνα, τον παγκόσμιο καλλιτέχνη διοργάνωσε ο ΦΟΚ στις 21 Αυγούστου στον δικό του χώρο, τον χώρο που ο ίδιος διάλεξε, αλλά δεν πρόλαβε να δεί να δημιουργείται, το ανοικτό θέατρο Καρδαμύλων «Αδαμάντιος Λεμός». Για το έργο και την ξεχωριστή, πληθωρική προσωπικότητα του μίλησε με καθηλωτικό τρόπο η θεατροκριτικός και ηθοποιός κ. Ελ. Παπαχριστοπούλου βασιζόμενη στο σπουδαίο έργο του ίδιου «Η ουτοπία του Θέσπη». Αποσπάσματα από το ίδιο έργο διάβασε ο ηθοποιός κ Γ. Σταματίου.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΛΣΧΑΙΜΕΡ ΣΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ

Στις 28 Αυγούστου έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Οίκου Ευγηρίας Καρδαμύλων η εκδήλωση «Θάλλω» που ξεκίνησε σ την αρχή του χρόνου και εφαρμόζεται κάθε 20-25 μέρες. Την εκδήλωση εξέφρασαν την επιθυμία να παρακολουθήσουν πολλές κυρίες Καρδαμυλίτισσες των Αθηνών που εκδήλωσαν την επιθυμία κι έγιναν εθελόντριες της δράσης για τους θερινούς μήνες που θα βρίσκονται στα Καρδάμυλα. Ιδιαίτερα ενθουσιώδη και συγκινητικά λόγια απηύθυνε προς τους γέροντες η τ. πρόεδρος του Ιδρύματος κ Μαρία Σαρρή.



Πρόσφατες Ανακοινώσεις
bottom of page