top of page

Καρδάμυλα - Απρίλιος-Μάιος 2019

ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΙ ΜΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΥ…

Μια άριστα δομημένη σχολική εκδήλωση παρακολουθήσαμε στο Πνευματικό Κέντρο Καρδαμύλων το Σάββατο 6 Απριλίου. Μαθητές του ΕΠΑΛ Καρδαμύλων με την καθοδήγηση της καθηγήτριας κ.Μ Μάππα έπαιξαν σκετς, διάβασαν προσεκτικά επιλεγμένα κείμενα, που αφορούσαν το σχολείο και μας απάγγειλαν ποιήματα. Στο δεύτερο μέρος ακούσαμε εξαιρετικά τραγούδια που αναφερόταν στο σχολείο, διαλεγμένα ένα προς ένα που εκτέλεσαν το ίδιο μοναδικά οι μουσικοί και τραγουδιστές κ.κ Ν.Σγούτας και Σ.Σεζένιας. Οι μαθητές είχαν όλοι τον ρόλο τους που τον διεκπεραίωσαν με τον καλύτερο τρόπο. Διάχυτος ήταν ο ενθουσιασμός , η έκπληξη και η ικανοποίηση σε όλο το ακροατήριο για την αρτιότητα της εκδήλωσης. Μπράβο παιδιά, μπράβο καθηγητές!


Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ

Την Κυριακή 7 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο Καρδαμύλων ο ΦΟΚ διοργάνωσε και μας παρουσίασε μια εκδήλωση γεμάτη μουσική και τραγούδια από τα καλά χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου. Πολύς ο κόσμος την απόλαυσε κι επιβράβευσε με τα χειροκροτήματα του μια ακόμη δημιουργική και προσεγμένη μουσική παράσταση. Ο ρόλος του Συλλόγου πολύ σημαντικός κι αναντικατάστατος αφού σε δύσκολους καιρούς τολμά υποκινούμενος μόνο από αγάπη ,μεράκι και διάθεση προσφοράς για τον τόπο και καταφέρνει αξιόλογα πράγματα.


ΜΑΘΗΜΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ

Στις 13 Απριλίου ο μετεωρολόγος κ. Τάσος Αρνιακός προσκεκλημένος από το «Σπίτι της Μαρίας» κατέφθασε στα Καρδάμυλα και μίλησε για την Μετεωρολογία στους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείων στον Σχολικό χώρο. Την Κυριακή το μάθημα επαναλήφθηκε στο «Σπίτι της Μαρίας» και το παρακολούθησαν οι μαθητές και πολλοί προσκεκλημένοι.


ΠΑΣΧΑ

Αρκετοί Καρδαμυλίτες ήρθαν φέτος στο χωριό μας για τον εορτασμό του Πάσχα. ’Ετσι άνοιξαν πορτοπαράθυρα, γέμισαν οι εκκλησιές και οι χώροι συνάντησης. Φέτος, λειτούργησαν και στολίσθηκαν Επιτάφιοί στις εκκλησίες του Αγίου Νικολάου, του Τιμίου Σταυρού, της Υπαπαντής και της Ευαγγελίστριας. Οι φωτογραφίες μιλούν για τον πολύ ωραίο στολισμό τους!

φωτ.1 Απρίλιος 2019 Επιτάφιος Ευαγγελίστριας

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΥ ΝΙΟΤΡΙΤΟ

Το Νιότριτο στην πλατεία των Άνω Καρδαμύλων πήρε τη θέση του το ομοίωμα του Ιούδα , που κρεμασμένος παραδόθηκε στην πυρά σύμφωνα με το έθιμο.

Στη συνέχεια πολύς κόσμος συμμετείχε στον καφέ που διοργάνωσαν οι κυρίες της Φιλοπτώχου «Η Αγία Μαρίνα Καρδαμύλων». Η γράφουσα μίλησε για το Μοιρολόγι της Παναγιάς που ακόμη τραγουδιέται στον τόπο μας σε αρκετές παραλλαγές. Η πετυχημένη εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία σε ντόπιους και πασχαλινούς επισκέπτες να συναντηθούν να επικοινωνήσουν και να απολαύσουν την λιακάδα στην παραδοσιακή όμορφη πλατεία του χωριού μας.


ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΟΝΤΕΣ

Όπως συνηθίζουν τα τελευταία χρόνια τα μέλη της Φιλοπτώχου επισκέφτηκαν τον Οίκο Ευγηρίας «Η Αγία Μαρίνα» με αγκαλιές λουλούδια για να φτιάξουν στους γέροντες τροφίμους το πρωτομαγιάτικό στεφάνι τους . Ακούραστη η κ Ειρήνη Παπαζή με την ξεχωριστή πείρα της κατασκεύασε όχι ένα αλλά τρία τέσσερα. Ας είναι και του χρόνου καλά να το επαναλάβουν γιατί προσέφεραν μεγάλη χαρά στους τροφίμους και με την παρουσία τους αλλά και με την ενέργειά τους.


ΑΡΩΜΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ

Στο χώρο του ανοικτού θεάτρου Καρδαμύλων «Αδαμάντιος Λεμός» έγινε στις 12 Μαΐου η ετήσια χορευτική εκδήλωση του ΦΟΚ. Συμμετείχαν αρκετά χιώτικα σωματεία με τα χορευτικά τους τμήματα όπως ο «Λέων Αλάτιος», ο σύλλογος φίλων Λιθίου «Αληθής Λιμήν», ο σύλλογος Βολισσού «Ο Όμηρος» και η Προοδευτική Εκπολιτιστική Κοινωνική Ένωση Βροντάδου «ΠΕΚΕΒ». Ολόκληρη ορχήστρα απέδωσε με εξαιρετικό τρόπο όλα τα παραδοσιακά μας τραγούδια και την αποτελούσαν οι: Τζένη Σπανούδη τραγούδι, Πέτρος Καρβούνης λαούτο, Γ. Βούκουνας τουμπερλέκι, Α. Μαυρίκης βιολί, Σ.Πιπίδης κλαρίνο και κρητική λύρα ο Α. Μαθιουδάκης. Οι χοροί δεν αποδόθηκαν μόνο εξαιρετικά από όλα τα χορευτικά τμήματα αλλά και αρκετοί μας εξέπληξαν με την μοναδικότητα τους αφού δεν τους βλέπουμε συχνά να χορεύονται. Συγχαρητήρια ανήκουν και στους δασκάλους που με τόση φροντίδα, επίπονη εργασία και μεράκι ανέδειξαν το χορευτικό ταλέντο των ομάδων τους .


Πρόσφατες Ανακοινώσεις
bottom of page