top of page

Καρδάμυλα - Ιανουάριος 2019

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Με βροχές και κακοκαιρίες καλωσορίσαμε τον καινούργιο χρόνο. Αλλά και τα Θεοφάνεια επικρατούσε ο ίδιος άσχημος καιρός. Μετά τη θεία λειτουργία όλοι ακολούθησαν τον πρωτοπρεσβύτερο του Ιερού ναού Αγίου Νικολάου Μαρμάρου ως την προβλήτα. Εκεί έριξε σύμφωνα με το έθιμο τον Σταυρό στην θάλασσα για να αγιαστούν τα νερά και να έχουν «Καλά ταξίδια» οι ναυτικοί μας, στους ωκεανούς που αρμενίζουν. Κατανυκτική και η ευχή που εψάλλη υπέρ των ναυτιλομένων!


ΚΟΨΙΜΟ ΠΙΤΤΑΣ

Στην διάρκεια του πρώτου μήνα του χρόνου όλοι οι φορείς και σύλλογοι του τόπου μας στα Καρδάμυλα αλλά και στην Αθήνα έκοψαν τις βασιλόπιτες τους. Έτσι δόθηκε μια καλή ευκαιρία στα μέλη τους να συναντηθούν καταχείμωνο και να ανταλλάξουν τις ευχές τους για τον καινούργιο χρόνο που εισήλθε στη ζωή μας.


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ


ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΜΦΑΝΙΣΘΗΚΑΝ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΑΥΤΟ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ και οδήγησαν σε κινητοποιήσεις των κατοίκων.


Η ομάδα των νέων και δραστήριων συμπολιτών μας που ηγήθηκε στην ενημέρωση αλλά και στην συγκέντρωση των κατοίκων για αντιμετώπιση του προβλήματος αγωνίσθηκε με επιμονή και με τη συμπαράσταση του προέδρου του τοπικού συμβουλίου κ Ν. Βασιλάκη αντέδρασαν πρώτα στο κλείσιμο της Εθνικής Τράπεζας.


Πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε κι έδωσε δυναμικό παρών μπροστά στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας. Αντιπροσωπία συζήτησε με τον αντιπρόσωπό της και με τις κατάλληλες παρεμβάσεις επετεύχθη η αναβολή του κλεισίματος της ΕΤΕ Καρδαμύλων.


Η ίδια ομάδα σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο ενεργοποίησε τους Καρδαμυλίτες που συγκεντρώθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο για να συζητήσουν το θέμα του γιατρού. Το πολυδύναμο ιατρείο μας αποτελεί κόσμημα για το νησί μας γενικότερα. Η υπόσχεση όμως για την συνεχή επάνδρωσή του αποτέλεσε υπόσχεση μόνο για την ημέρα των εγκαινίων του. Έτσι το χωριό είναι χωρίς γιατρό από τις τρείς το απόγευμα που τελειώνει η βάρδια, χωρίς νοσοκόμα διότι η μία βρίσκεται σε διετή άδεια λοχείας και η άλλη σε αναρρωτική. Το πρόβλημα οξύνεται για τον μήνα Φεβρουάριο που τελειώνει η θητεία του αγροτικού γιατρού. Έτσι ορίσθηκε μετά την συζήτηση και έκθεση του προβλήματος, 5μελής επιτροπή που έγγραφα θα υποβάλλει το αίτημα επάνδρωσης του Πολυδύναμου Ιατρικού Κέντρου Καρδαμύλων με γιατρούς και νοσοκόμες. Ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί το επιθυμητό το συντομότερο για το καλό όλων μας.


φωτ.1 Ιανουάριος 2019 Από την συγκέντρωση των κατοίκων για το πρόβλημα του γιατρού


ΦΡΑΓΜΑ ΣΕΡΑΠΕΙΟΥ

Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα εμφανίσθηκε τον μήνα αυτό. Το εγκαταλελειμμένο πρόφραγμα που χρόνια τώρα από την κατασκευή του δεν κατάφερε να συγκρατήσει σταγόνα νερού, γέμισε και έγινε εξαιρετικά επικίνδυνο. Πήρε δημοσιότητα το πρόβλημα έγιναν διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων και κρίθηκε πολύ επικίνδυνη η κατάσταση. Ο δρόμος Καρδαμύλων –Χίου έκλεισε από την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου για πολλές ημέρες. Η επικοινωνία γίνεται μέσω Αίπους, που όπως γνωρίζουμε είναι ιδιαίτερα δύσκολη κυρίως τους χειμερινούς μήνες αλλά δεν γίνεται διαφορετικά. Αποφασίσθηκε ελεγχόμενη άντληση υδάτων όμως με τις συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις η διαδικασία αυτή θα είναι χρονοβόρα.


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Η γιορτή των τριών προστατών των γραμμάτων και της παιδείας γιορτάσθηκε με θεία Λειτουργία που έγινε στον Ιερό Ναό Υπαπαντής στα Άνω Καρδάμυλα. Την παρακολούθησαν μαθητές, καθηγητές και κόσμος όπως και το μνημόσυνο στην μνήμη αποθανόντων δασκάλων και καθηγητών. Έγινε λιτάνευση της εικόνας τους ως το Πνευματικό Κέντρο όπου εψάλλη τρισάγιο. Ακολούθησε το υπόλοιπο γιορταστικό πρόγραμμα με την επίκαιρη ομιλία της θεολόγου καθηγήτριας κ. Ι. Ζαννίκου. Ακολούθησε ανάλυση του έργου των Τριών Ιεραρχών από μαθητές του Γυμνασίου και των Λυκείων. Η χορωδία του Σχολικού Κέντρου έψαλλε κοντάκια και ύμνους. Στη συνέχεια ο ΣΑΛΓΚ έκοψε την πίττα του και χαιρέτισε ο πρόεδρος του κ. Δ. Ματθαίος ευχόμενος για κάθε τι καλό την Νέα Χρονιά.



Πρόσφατες Ανακοινώσεις
bottom of page