top of page

Καρδάμυλα - Απρίλιος 2016

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ

Οι Επιτάφιοι στις εκκλησίες των Καρδαμύλων στολίσθηκαν και φέτος. Πλήθος οι πιστοί θα τους συνοδέψουν στην περιφορά που γίνεται στους δρόμους της κάθε ενορίας τη νύκτα. Οι τέσσερις ενορίες που στόλισαν Επιτάφιο είναι του Αγίου Νικολάου Μαρμάρου, του Τιμίου Σταυρού Ράχης, της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Λουκά στα ΄Ανω Καρδάμυλα. Ο ευγενής συναγωνισμός ανάμεσα τους απέδωσε εξαίρετα αποτελέσματα και ο ένας Επιτάφιος είναι ωραιότερος από τον άλλο.

Παλιότερα βέβαια , τα παιδιά κάθε ενορίας με πανέρια τριγυρνούσαν από τη μια άκρη του χωριού ως την άλλη για να συγκεντρώσουν λουλούδια από τον κήπο της κάθε νοικοκυράς. Τα ίδια περνούσαν μαργαρίτες με κλωστή κι έφτιαχναν λουλουδένιες αλυσίδες για να μπουν σταυρωτά από την μια άκρη του Επιταφίου στην άλλη .Τα μπουκέτα για τα τέσσερα στεφάνια τα έφτιαχναν ένα-ένα οι κοπέλες της ενορίας. Οι άντρες βοηθούσαν δένοντάς τα στα ξύλινα κολωνάκια του Επιταφίου. Λιτό και μυρωδάτο ήταν το στεφάνι της βαρυπενθούσας Παναγίας, από φύλλο μουσμουλιάς που επάνω του ακουμπούσε ένα μπουκέτο λιλά βιολέτας. Στην περιφορά, Τον σήκωναν νέα παλικάρια κι οι κοπέλες ακολουθούσαν ψάλλοντας τα «Εγκώμια». Όταν περνούσε από σκοτεινά μονοπάτια οι περίοικοι άναβαν στις άκρες τους φωτιές. Όπου υπήρχαν σπίτια οι νοικοκυρές έβγαιναν στα μπαλκόνια κι έραιναν ροδοπέταλα και κολόνια λεμόνι ακούραστα, από το πρώτο εξαπτέρυγο ως τον τελευταίο άνθρωπο της πομπής.


φωτογραφίες από τους ιερούς ναούς Τιμίου Σταυρού Ράχης, Αγίας Παρασκευής ΄Ανω Καρδαμύλων, Αγίου Λουκά Άνω Καρδαμύλων και Αγίου Νικολάου Μαρμάρου


Πρόσφατες Ανακοινώσεις
bottom of page