top of page

Καρδάμυλα - Οκτώβριος 2018



ΚΑΡΔΑΜΥΛΙΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡOΜΟΥ

Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου διοργανώθηκε από το Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και Γυμνασίου Καρδαμύλων, ο 1ος αγώνας δρόμου, σε ανάμνηση της εκατονταετούς λειτουργίας του Γυμνασίου Καρδαμύλων. Οι δρομείς που συμμετείχαν ξεκίνησαν από τον Προφήτη Ηλία στην είσοδο του Χωριού μας και τερμάτισαν στην πλατεία του Μαρμάρου. Υπήρξε θερμή προσέλευση και συμμετοχή όλων των ηλικιών και ευχόμαστε να συνεχισθεί και να καθιερωθεί κατ’ έτος.

φωτ.3 Οκτώβριος 2018 Αγώνας δρόμου για τα εκατό χρόνια του Γυμνασίου Καρδαμύλων

ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ στα σχολεία

Κάθε χρόνο οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του τόπου μας διοργανώνουν γιορτές άξιες λόγου κι ενδιαφέροντος και φέτος συνεργαζόμενα το ΕΠΑΛ και το ΓΕΛ Καρδαμύλων μας παρουσίασαν μια άρτια οργανωμένη ιστορική αναφορά των γεγονότων μέσα από εξαιρετικές εργασίες των μαθητών τους υπό την ευφυή καθοδήγηση της καθηγήτριας κ. Μ. Μάππα που είχε την ευθύνη και έμπνευση της γιορτής ,με την συνεργασία των διευθυντριών των σχολείων κ Ρ. Μούντουλα και κ Α. Καστάνια. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους συγκινητικούς λόγους των δύο διευθυντριών για την παράδοση στους νέους σημαιοφόρους, της σημαίας. Στη συνέχεια ακούσαμε από τη σχολική χορωδία υπό την διεύθυνση της διευθύντριας του ΕΠΑΛ κ Α. Καστάνια, τραγούδια αναφερόμενα στην κατοχή και την αντίσταση. Μετά επίκαιρα κείμενα, διαβάστηκαν από μαθητές και μαθήτριες που απέδειξαν την εμπεριστατωμένη έρευνα των ιστορικών γεγονότων, που έκαναν. Ακολούθως μαρτυρίες και διηγήσεις από την κατοχή που αφηγήθηκαν οι παλαίμαχοι καπετάνιοι Σπ. Μαυρής και Παναγιώτης Μπουρέκας, εντυπωσίασαν μαθητές και γονείς που παρακολουθούσαν με αμείωτο το ενδιαφέρον τους παρά το πολύωρο της εκδήλωσης. Τέλος η Ε. Παπαζή αναφέρθηκε σε επεισόδια της κατοχής μέσα από το ημερολόγιο της μητέρας της. Μέσα από αυτήν την εκδήλωση αναδείχθηκε το πιο σκληρό πρόσωπο του φασισμού κάτι που ήταν και το ζητούμενο τόσο από τους διδάσκοντες όσο κι από τους γηραιότερους των ομιλητών που έζησαν την απάνθρωπη μορφή του, στα χρόνια της νιότης τους.

φωτ.1 Οκτώβριος 2018

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Με ιδιαίτερες δυσκολίες και μηνύσεις άναψε φέτος έστω και για λίγο το ξεχωριστό πύρινο ΟΧΙ των Καρδαμύλων την παραμονή της 28ης κι έγιναν οι λαμπαδηδρομίες υπό την αιγίδα του ΦΟΚ.

Ανήμερα ο εορτασμός ξεκίνησε με την Δοξολογία στον ιερό ναό του Αγ. Νικολάου και ακολούθησε το τρισάγιο και κατάθεση στεφανιών στο ηρώο των πεσόντων. Συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις με εκφώνηση του πανηγυρικού από τη Διευθύντρια του ΓΕΛ κ. Ρ. Μούντουλα, και παραδοσιακούς χορούς που χόρεψαν μαθητές και μαθήτριες όλων των σχολικών βαθμίδων. Ο εορτασμός έληξε με την παρέλαση όλων των σχολικών τμημάτων στον παραλιακό δρόμο μας.


φωτ. 2 Οκτώβριος 2018




100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Ίδρυση των πρώτων Γυμνασιακών τάξεων στα Καρδάμυλα.


Η ιδέα για την ίδρυση Ημιγυμνασίου στον τόπο μας γεννήθηκε το 1916 κι ενώ προσφέρθηκαν ικανά ποσά από τους Μ. Ξυλά, Κ. Βασιλάκη, Γ. Λιβανό και Ι. Καρρά που κάλυπταν την δαπάνη του, το νεοσύστατο σχολείο στεγάστηκε αρχικά σε προσωρινούς χώρους. Τον Σεπτέμβριο του 1918 λειτούργησαν οι δύο πρώτες τάξεις και από το 1921 και κατ’ έτος προσέθεταν μία τάξη ώσπου ολοκληρώθηκε το 1924. Έως τότε σχεδόν κανείς Καρδαμυλίτης δεν είχε την δυνατότητα να φοιτήσει στο Γυμνάσιο της πόλης γι αυτό και δημιουργία του υπήρξε εξαιρετικό γεγονός που τροποποίησε και ανύψωσε τον εκπαιδευτικό χάρτη των Καρδαμύλων . Οι προεστοί, οι εύποροι και οι μορφωμένοι Καρδαμυλίτες επέδειξαν ιδιαίτερη αγάπη και στοργή, το στήριζαν με κάθε τρόπο και περιέβαλλαν με ιδιαίτερη εκτίμηση τους καθηγητές του. Οι πρώτες τάξεις του στεγάστηκαν σε κτίριο ΒΑ της αυλής του Αγ. Νικολάου, στο Παρθεναγωγείο και οι τρεις τελευταίες στο Παλιό Σχολειό, στον Νεραύλακα μετά από τις κατάλληλες διασκευές του κτηρίου.


Οι πρώτοι καθηγητές που ανέλαβαν υπηρεσία στο Ημιγυμνάσιο ήταν ο Εμμανουήλ Λογιάδης, φιλόλογος και με διευθυντικά καθήκοντα και λίγο αργότερα ο φυσικομαθηματικός Νικόλαος Λώδης. Οι εγγραφές των 46 πρώτων μαθητών άρχισαν στις 24/9/1918. Η ηλικία τους ήταν από 12- 18 ετών κι ανάμεσα τους ήταν και 8 κορίτσια. Από την Α’ τάξη οι πιο καλοί ήταν ο Άγγελος Τσίχλας και η Μαρίκα Κατσαμπή και από την Β’ ο Κων/νος Μ. Βαλαντάσης και ο Νικόλαος Ι . Παππής. Το πρόγραμμα του νεοσύστατου Γυμνασίου περιελάμβανε τα παρακάτω μαθήματα: Θρησκευτικά, Αρχαία και Νέα Ελληνικά, Λατινικά, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Ψυχολογία, Λογική, Κοσμογραφία και Γαλλικά. Η έλλειψη διδακτικού προσωπικού ήταν μεγάλη και οι καθηγητές ήταν αναγκασμένοι να διδάσκουν και μαθήματα εκτός της ειδικότητας τους.


Τα αρχικά προβλήματα ήταν πολλά, αλλά η αρχή είχε γίνει, οι δρόμοι της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ήταν έως τότε κλειστοί για τον Καρδαμυλίτη άνοιξαν διάπλατα. Στη συνέχεια, πάλι η καρδαμυλίτικη ευπατρία έκανε το θαύμα της. Συγκεντρώθηκαν μια Κυριακή στις 30/1/1924 μετά την θεία Λειτουργία στο γειτονικό της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου, σπίτι του Νικολάου Ψίλου, μορφωμένοι κι εύποροι άνθρωποι, ο αρχιμανδρίτης και καθηγητής του γυμνασίου Γ. Χατζανέστης, ο γυμνασιάρχης Γεώργιος Μαδιάς, ο Ι. Ι. Καρράς κι έκαναν πρόχειρο έρανο συγκεντρώνοντας 800 λίρες Αγγλίας για να ξεκινήσουν τις εργασίες ανέγερσης αυτοτελούς γυμνασιακού κτιρίου Μόλις όμως πληροφορήθηκε το γεγονός ο Γεώργιος Μ. Λιβανός ανακοίνωσε με συμβολαιογραφική πράξη την ανάληψη εξ ολοκλήρου της δαπάνης για την ανέγερση περικαλλούς κτιρίου Γυμνασίου στη γενέτειρά του.


Το Καλοκαίρι του 1924 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος και ξεκίνησαν πυρετωδώς οι εργασίες με την προσωπική επίβλεψη του ίδιου του δωρητού. Μεγαλόδωρος ο ευεργέτης δαπάνησε 4000 λίρες χρυσές Αγγλίας, για να κτισθεί κτίριο, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του, για να μπορούν να μορφώνονται οι νέοι της πατρίδας του. Τα εγκαίνια του έγιναν τάχιστα στις 13/9/1925 και μαρμάρινη επιγραφή εντοιχίσθηκε πάνω από την κεντρική είσοδο του την οποία απέδωσε επιγραμματικά σε δακτυλικό εξάμετρο ο Γυμνασιάρχης Χρ. Σαρικάκης


ΥΨΙΡΕΦΕΣ ΘΕΤΟ ΔΩΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΝΘΑ ΛΙΒΑΝΟΣ

ΜΟΥΣΑΩΝ ΙΕΡΟΝ ΡΕΙΑ ΧΑΡΙΖΟΜΕΝΟΣ

ΠΑΤΡΗ, ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ, ΟΘΕΝ ΑΦΘΙΤΟΝ ΕΣΧΕΝ ΕΠΑΙΝΟ

ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΑΪΔΙΟΝ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΠΡΟΠΟΛΩΝ

ΜΕ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Υψηλό(μεγαλόπρεπο) κτήριο ίδρυσε εδώ ο Γεώργιος Λιβανός

ως ιερό των Μουσών

Χαρίζοντας το ολόψυχα στην πατρίδα του τα Καρδάμυλα

Γι αυτό απόκτησε άφθαρτο έπαινο

και αιώνια ευγνωμοσύνη των υπηρετριών του Θεού Πιερίδων Μουσών

Πράγματι τα Καρδάμυλα, όλοι όσοι αποφοιτήσαμε από το Λιβάνειο Γυμνάσιο, οφείλουμε αιώνια ευγνωμοσύνη κι αυτής μικρό δείγμα ας αποτελέσει τούτο το αφιέρωμα.

Βιβλιογραφία:

Δημ. Μονογιού «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΡ/ΛΩΝ ΩΣ ΤΑ 1924»ΆΡΘΡΟ εφημ. «Καρδάμυλα» φυλ.246-47έτος 21 σελ. 5

ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΠΑΝΟΥ «ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΕΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ» ΧΙΟΣ 1995 ΕΚΔΟΣΗ ΣΑΛΓΚ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΠΑΖΗ

Πρόσφατες Ανακοινώσεις
bottom of page