top of page

Καρδάμυλα - Αύγουστος 2018

ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ

Μεγάλη κίνηση παρατηρήθηκε φέτος στα Καρδάμυλα. Τον Αύγουστο πολλοί Καρδαμυλίτες από το εσωτερικό και το εξωτερικό επισκέφτηκαν την ιδιαίτερη πατρίδα και χάρηκαν τις διακοπές τους στον γενέθλιο τόπο. Όμως και πολλοί τουρίστες Έλληνες και ξένοι επέλεξαν τον τόπο μας για τις διακοπές τους κι έτσι δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο στα Καρδάμυλα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Τα σωστά μέτρα αστυνόμευσης έλυσαν τα γνωστά προβλήματα που οι ίδιοι πολλές φορές δημιουργούμε με τις παραβάσεις μας στους κανόνες μονοδρόμησαν που επιβάλλονται το καλοκαίρι.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΑΛΓΚ

Στον αύλειο χώρο των Λυκείων μας έλαβε χώρα η ετήσια εκδήλωση του ΣΑΛΓΚ στις 11 Αυγούστου και την παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πολύς κόσμος. Ο πρόεδρος του σωματείου κ Δ. Ματθαίος αναφέρθηκε στα ετήσια πεπραγμένα του Συλλόγου και στις άοκνες χορηγίες του προς τα σχολεία του τόπου μας. Δόθηκαν χρηματικά βραβεία στους αριστούχους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείων όπως επίσης και από τον Μητροπολιτικό Σύλλογο της Ν. Υόρκης. Ακολούθησε τις βραδινές ώρες ο ετήσιος χορός που έγινε στην ταβέρνα ‘Μπεκρής» στα Άνω Καρδάμυλα με συμμετοχή πολύ κόσμου που γλέντησε μέχρι το πρωί.

φωτ.1 Αυγουστος 2018 Εκδήλωση Συλλόγου Αποφοίτων Λιβανείου Γυμνασίου


ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΜΑΣ

Τα πανηγύρια του Σωτήρα και της Παναγίας της Ναγούσενας προσήλκυσαν αρκετό κόσμο και κυρίως νέους που γλέντησαν με κέφι μέχρι τις πρωινές ώρες. Βέβαια ήδη έχουν χάσει τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα αλλά είναι πολύ ενδιαφέρον να συνεχίζονται έστω και προσαρμοσμένα στις συνθήκες της εποχής μας.


Δεν βλάπτει όμως να θυμόμαστε και πως γίνονταν παλιά, τα χρόνια που οι οικονομικές συνθήκες ήταν άλλες, αλλά οι άνθρωποι είχαν την ίδια ανάγκη για διασκέδαση και ψυχαγωγία που τους την προσέφεραν μόνο αυτές οι γιορταστικές μέρες.


Χρησιμοποιούσαν απλά και διαθέσιμα στο χώρο τους μέσα για να συναντηθούν να γλεντήσουν, να τραγουδήσουν, να ερωτευθούν οι λεύτεροι τις λεύτερες και να δημιουργηθούν κάμποσα ειδύλλια που τις περισσότερες φορές οδηγούσαν σε γάμους. ΟΙ νέοι της περιοχής συναγωνίζονταν σε διάφορα αγωνίσματα κι οι πιο δυνατοί προσπαθούσαν να σηκώσουν τον μαρμάρινο ογκόλιθο που βρισκόταν στο Μάρμαρο, απ’ αυτόν άλλωστε πήρε και το όνομα της η περιοχή.

Όλοι συγκεντρώνονταν στην περιοχή της Λήμνου που πριν την αποξήρανσή της καταλάμβανε μεγάλη έκταση μέχρι και το σημερινό ξενοδοχείο «Καρδάμυλα», έριχναν τον φλόμο στα νερά της, ένα φυτό που ζάλιζε τα χέλια που υπήρχαν άφθονα εκεί κι ύστερα με τα καρύκια-απόχες τα μάζευαν. Έφτιαχναν αυτοσχέδιες πυροστιές και συγκέντρωναν ξυλαράκια από τη γύρω περιοχή άναβαν φωτιά και πάνω έψηναν τα χέλια που τα περνούσαν σε βρούλο. Η σούμα συνόδευε το φαγητό τους κι ύστερα ερχόταν το τραγούδι κι ο χορός. Η συνάντηση των συγγενών και των φίλων κι η διασκέδαση τους εκεί στο πλάι της λίμνης, τα γέλια κι οι φωνές αναστάτωναν όλη την περιοχή. Όλοι χαίρονταν και συγκέντρωναν δυνάμεις για τον επόμενο αγώνα της καθημερινότητας.


Στο πανηγύρι της Παναγίας της Ναγούσενας πάλι, όλοι ξεκινούσαν ποδαρόδρομο νωρίς νωρίς. Να παρακολουθήσουν τον εσπερινό κι ύστερα να κατεβούν στην ακρογιαλιά. Άλλοι πάλι, αν ήταν καλοσύνη έρχονταν με τις βάρκες που αργοκυλούσαν στο βοτσαλάκι για να βγουν οι επιβάτες ανασκουμπώνοντας τα πανταλόνια τους οι άντρες κι ανασηκώνοντας προσεκτικά τις κλαρωτές τους φούστες οι γυναίκες. Έτρωγαν στην ακρογιαλιά εκείνο το λίγο το νηστίσιμο που είχαν τυλιγμένο προσεκτικά σε πετσέτα δεμένη σταυρωτά.


Οι σπαστές ξύλινες καρέκλες με το τετράγωνο σπαστό κι εκείνο τραπεζάκι ήταν στρωμένες πάνω στο βότσαλο. Όλοι εύχονταν να μη φυσήξει το μελτέμι της Παναγιάς και φτάσει το κύμα ως επάνω το κεντράκι του Δοντά και τους τα χαλάσει. ΚΙ εδώ το γλέντι κρατούσε ως το πρωί την παραμονή κι ανήμερα. ΚΙ οι νέοι φορούσαν το κατάλευκο πουκάμισο ομορφοκολλαρισμένο από τα χέρια της μάνας ή της αδελφής κι είχαν το κατάλευκο μαντήλι στην τσέπη, να το βγάλουν και να το προσφέρουν στην ντάμα που θα διάλεγαν ζητώντας πάντα άδεια για να την χορέψουν από τον πατέρα ή τον αδελφό. Οι κοπέλες πάλι φορούσαν το πρωτόβαλτο, περιποιημένο, ομορφοραμμένο απ’ τα χέρια της μοδίστρας φουστάνι, που «μιλούσε» επάνω τους και τους έφτιαχνε μέση-δακτυλίδι. ΚΙ οι καρδιές φτερούγιζαν, γλεντοκοπούσαν κι αυτές και ακολουθούσαν τα τσαχπίνικα βήματα του συρτού με τα προφητικά λόγια: «Μια φορά ήμουν άγγελος τώρα αγγελίζουν άλλοι»


ΣΥΝΑΥΛΙΑ Π.ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ-ΣΚΟΥΛΑ

Σε ένα ασφυκτικά γεμάτο ανοικτό θέατρο «Αδαμάντιος Λεμός» μας τραγούδησε ο Χιώτης τραγουδιστής Παντελής Θαλασσινός παρέα με τον κρητικό Βασίλη Σκουλά στις 8 Αυγούστου. Όλοι απόλαυσαν παλιά και νέα τραγούδια των τραγουδιστών σε μια εξαιρετική μουσική βραδιά.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΝΟΚ

Πρωτοπόρος κάθε καλοκαίρι ο Ναυτικός Όμιλος Καρδαμύλων καταφέρνει και συσπειρώνει στους κόλπους του ένα σμήνος παιδιών που ασχολούνται με εποικοδομητικές δραστηριότητες, κολύμβηση και ιστιοπλοΐα. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα των δράσεων αυτών μας παρουσιάζονται σε μια όμορφη ναυτική γιορτή που γίνεται στις εγκαταστάσεις του στην «πλαζ Παπαλιού». Εκεί επιβραβεύεται ο κόπος των παιδιών κι όλοι οι παρευρισκόμενοι καμαρώνουν τα όμορφα αποτελέσματα κι επαινούν δασκάλους, παιδικές κι εφηβικές ομάδες και το ΔΣ του ΝΟΚ.

φωτ.2 Αύγουστος 2018 Κολυμβητικοί αγώνες ΝΟΚ


Φωτ.1,2 : Ε.Παπαζή


Πρόσφατες Ανακοινώσεις
bottom of page